Ευάγγελος Μιλιλής, Τα προβλήματα της μαχόμενης δικηγορίας εν μέσω πανδημίας και τρόποι επίλυσής τους

Τους τελευταίους μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες δυστυχώς μιας άρνησης γραμματέων σε Δικαστήρια, υπαλλήλων σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία και εν γένει Δημοσίων Υπηρεσιών να εξυπηρετήσουν δικηγόρους για κατάθεση δικογράφων, έλεγχο τίτλων ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά στην καθημερινότητά τους.

Επικαλούμενοι δήθεν μέτρα αποφυγής συνωστισμού λόγω covid-19 (ασφαλώς σεβόμαστε τα μέτρα και τη δημόσια υγεία), φτάσαμε στο σημείο να παίζουμε «τζόκερ» για να πετύχουμε τον λήγοντα ώστε να καταθέσουμε δικόγραφο, να παρακαλούμε τους ανθρώπους στα γκισέ για έκδοση πολλαπλών γραμματίων ώστε να πετύχουμε τον βέλτιστο λήγοντα, να μεταβαίνουμε σε Υποθηκοφυλακεία/Κτηματολογικά Γραφεία και να αρνούνται να μας εξυπηρετήσουν, τη στιγμή που δεν υπήρχε κανένας εντός της αίθουσας – υπό το πρόσχημα του ότι δεν είχαμε κλείσει ραντεβού, ακόμα και αν ο χρόνος διεκπεραίωσης της εργασίας μου μπορεί να συνίστατο σε 5 λεπτά!- και να μας απαντούν να πάρουμε τηλέφωνο να κλείσουμε ραντεβού και ενώ καλούσαμε ενώπιόν τους, οι ίδιοι να μην απαντούν στο τηλέφωνο!

Η ηλεκτρονική κατάθεση ξεκίνησε με σκοπό να μας διευκολύνει με τις ατελείωτες ουρές καθημερινά, ωστόσο, ακόμα, για ένα μεγάλο μέρος διαδικασιών δεν έχει καταστεί εφικτό να γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση (ασφαλιστικά μέτρα, διατροφές, εκουσία κλπ). Θα πρέπει άμεσα να επιταχυνθεί η δυνατότητα ψηφιακής κατάθεσης σε όλες τις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης, με την ταυτόχρονη βεβαίως εξάλειψη των οποιωνδήποτε προβλημάτων τυχόν εμφανίζονται συχνά (πχ να έχει “πέσει” το portal). Παράλληλα, θα πρέπει να επεκταθεί η διάρκεια ισχύος των ψηφιακών υπογραφών, ώστε να μην απαιτείται τόσο συχνή ανανέωσή τους.

Θα πρέπει άμεσα να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία και ο ΔΣΑ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να επιδιώξει την άμεση κάλυψη τυχόν κενών θέσεων με στόχο – μεταξύ άλλων – την ταχύτερη διεκπεραίωση μεταγραφής συμβολαίων, έκδοσης πιστοποιητικών κλπ.

Θα πρέπει άμεσα να αλλάξει η νοοτροπία του ΔΣΑ και επιτέλους να αναληφθούν οι όποιες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων.

Ευάγγελος Ι. Μιλιλής, Υποψήφιος Σύμβουλος ΔΣΑ