Αγγελική Γολεμάτη, Οι δυσκολίες της μάχιμης δικηγορίας

Αν και ανήκουμε σε έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς κλάδους της χώρας, με πολλές χιλιάδες μέλη, δεν είχαμε την τύχη να εκπροσωπηθούμε από ένα ενεργό, και δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι υποχρεώσεις του σύγχρονου δικηγόρου, κυρίως οι οικονομικές (οι ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος, η υπερβολική φορολόγηση, κλπ), μας έχουν εξαντλήσει οικονομικά και έχουν ρίξει το επίπεδο των υπηρεσιών μας. Οι δικηγορικές υπηρεσίες, είναι προσιτές μόνο για όσους από τους εντολείς μας αντέχουν να πληρώσουν το γραμμάτιο προείσπραξης, τον ΦΠΑ, τους δικαστικούς επιμελητές, και εν τέλει την μικρή αμοιβή μας.

Επιπλέον, παρατηρώ ότι ο κλάδος μας έχει «στοχοποιηθεί» από την εκάστοτε κυβέρνηση, μεταξύ πολλών άλλων και με διαρκείς μειώσεις της δικηγορικής ύλης. Η επαναφορά της παράστασης δικηγόρου στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, ειδικά όσον αφορά τον αγοραστή, είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία του πολίτη και την εφαρμογή της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Από την καθημερινή επικοινωνία μου με συναδέλφους, γίνομαι αποδέκτης πολλών παραπόνων-παρατηρήσεων σχετικά με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ως μονογονέας, γνωρίζω τις δυσκολίες της διαχείρισης του χρόνου (παιδιά, οικογένεια, σύζυγος, γραφείο, δικαστήρια) αλλά και των οικονομικών πόρων που «μπαίνουν» κάθε μήνα στο σπίτι. Τα τρέχοντα έξοδα, για την διατήρηση των γραφείων μας, των σπιτιών μας, της οικογένειας μας είναι υπερβολικά. Μάλιστα εδώ και ενάμιση χρόνο, λόγω του covid 19 και των συνεχόμενων εγκλεισμών, οι δικηγόροι αγγίζουμε την φτωχοποίηση.

Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε νέους συναδέλφους να λάβουν τα ηνία του Συλλόγου μέσω των επικείμενων αρχαιρεσιών μας, με όρεξη για δουλειά για την βέλτιστη εκπροσώπηση των δικαιωμάτων μας.

Αγγελική Γολεμάτη, Υποψήφια Σύμβουλος ΔΣΑ