Ναταλία Λιαροπούλου

Υπεύθυνη Τομέα Νομικής Βοήθειας

Ενεγράφην ως Ασκούμενη Δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2003 και το 2005 έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Είμαι Δικηγόρος παρ´ Αρείω Πάγω και Συμβουλίω της Επικράτειας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και ασκώ μαχόμενη Δικηγορία. Φοίτησα στο Αρσάκειο Ψυχικού και αποφοίτησα από το Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μετά την ολοκλήρωση της τυπικής εκπαίδευσης, η μετεκπαίδευσή μου και η μαχόμενη Δικηγορία, την οποία ασκεί, εστιάζουν στο Ποινικό Δίκαιο και την Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών. Ανήκω στην 1η σειρά επιτυχόντων αποφοίτων (Έτος 2012-2013) του προγράμματος “Diploma in Negotiations” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην 1η σειρά (Απρίλιος 2018) επιτυχόντων αποφοίτων Εκπαίδευσης Δικηγόρων σχετικά με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με εκπαιδευτές μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το έτος 2018 ανέλαβα GDPRManager για την περιοχή 109 της Ευρώπης (Ελλάς, Κύπρος, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν, Σαν Μαρίνο, Βατικανό, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) του Παγκόσμιου Οργανισμού εκπαίδευσης στην ηγεσία και την επικοινωνία, Toastmasters International.

Από το 2015 ασκούμαι στη Ρητορική Τέχνη στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Toastmasters International. Κατά το Εκπαιδευτικό Έτος 2017-2018 διετέλεσα Πρόεδρος του Ομίλου Προχωρημένων Ομιλητών, AthensAdvanced Toastmasters Club. Την 1η Ιουλίου 2019 ανέλαβα εξωτερικός σύμβουλος δημόσιας ομιλίας στον εταιρικό όμιλο της ΝΟΚΙΑ τηλεπικοινωνίες, ConnectedPeople Toastmasters Club.

Την 1η Ιουλίου 2020 ανέλαβα την θέση του Division B Director Ελλάδας- Κύπρου- Βουλγαρίας, έχοντας την εποπτεία 4 AreaDirectors, έκαστος εκ των οποίων έχει υπό την εποπτεία του 4-5 ομίλους ρητορικής. Ανέλαβα μια υπερεθνική θέση με πεδίο ευθύνης 360 ανθρώπους εγγεγραμμένους σε 19 ομίλους ρητορικής δραστηριοποιούμενους σε 3 χώρες. Η θέση αυτή ανατέθηκε ύστερα από 5 έτη συμμετοχής μου στον ως άνω Παγκόσμιο Οργανισμό εκπαίδευσης στην ηγεσία και την επικοινωνία, Toastmasters International, ότε και μου απονεμήθηκε η υψηλότερη διάκριση, το πτυχίο DistinguishedToastmaster (DTM) στην Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και την Αποτελεσματική Επικοινωνία. Ακολούθως την 1η Ιουλίου 2021 ανέλαβα να υπηρετήσω την αντίστοιχη θέση του Division E Director στην Ελβετία.

Κατά το τρέχον έτος, από 1η Ιουλίου 2022, εξελέγην Club Growth Director, η 3η θέση ιεραρχίας στο District 109 και έχω υπό την ευθύνη μου 4.968 μέλη από 14 χώρες της Ευρώπης.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με συμπεριέλαβε στους 12 Δικηγόρους, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Τριρ Γερμανίας σε πρακτικά ζητήματα προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα για τη Δικαιοσύνη 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου με συμπεριέλαβε μεταξύ των 23 Νομικών που εκπαιδεύτηκαν στη Λισαβόνα πάνω σε ζητήματα πρακτικής εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και ιδιαίτερα στην Αρχή της Δίκαιης Δίκης.

Η εκπαίδευση αυτή ήταν πολύτιμη για την καταγγελία την οποία υπέβαλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής αμοιβών Νομικής Βοήθειας και την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης.

Τον Ιούνιο του 2022 συμμετείχα με άλλους 12 δικηγόρους από όλη την Ευρώπη στο θερινό πρόγραμμα εκπαίδευσης της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Τριρ πάνω σε ζητήματα διεθνούς δικαιοδοσίας και εφαρμοστέου δικαίου σε διασυνοριακές διαφορές οικογενειακού δικαίου.

Διεθνείς Διακρίσεις στους Αγώνες Ρητορικής:

  • Νοέμβριος 2017, Ρώμη: Χρυσό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό ρητορικής στην Ελληνική Γλώσσα μεταξύ των Χωρών: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, ΝότιαΕλβετία.
  • Μάιος 2018, Αθήνα: μοναδική πρόκριση από την Ελλάδα στον Τελικό του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Προετοιμασμένης Ομιλίας στην Ελληνική Γλώσσα.
  • Aπρίλιος 2019, Λευκωσία: Πρωταθλήτρια Ελλάδας- Κύπρου-Βουλγαρίας στον αυθόρμητο λόγο και την αξιολόγηση στην ελληνική γλώσσα. 2η θέση στην προετοιμασμένη ομιλία στην ελληνική γλώσσα.

Δημοσιεύσεις

  • Ιούνιος 2021: Η νομική διάσταση της μνηστηροφονίας της Οδύσσειας, “ΤΙΣΙΣ- ΤΙΜΩΡΙΑ- ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ, από την Μνηστηροφονία στην Ομηρική εποχή έως την σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική”, Νομικό Βήμα, Τόμος 69, Τεύχος 5.
  • Ιανουάριος 2020: Η νομική διάσταση της μνηστηροφονίας της Οδύσσειας, “ΤΙΣΙΣ- ΤΙΜΩΡΙΑ- ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ, από την Μνηστηροφονία στην Ομηρική εποχή έως την σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική» στο βιβλίο Νικολάου Καμπάνη με τίτλο: “Ομήρου Οδύσσεια- Ραψωδία χ’- Μνηστηροφονία”, Εκδόσεις Μπάμπη Μουρελάτου.
  • Ιανουάριος 2017: “Η αναπαράσταση της εγκληματικότητας στα Μ.Μ.Ε. (Εξέταση του φαινομένου μέσα από την αλληγορία του Πλατωνικού Σπηλαίου)”, Νομικό Βήμα, Τόμος 65, Τεύχος 1.
  • Αύγουστος 2015: Δημοσίευση απόφασης 415/2015 Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, στην οποία παραστάθηκα, σχετικά με την προστασία από κατάσχεση του Ελληνικού Δημοσίου από οφειλές ΕΝΦΙΑ, Νομικό Βήμα, Τόμος 63, Τεύχος 6.
  • Δεκέμβριος 2014: Συλλογικό έργο “Η συνεργασία στις διαπραγματεύσεις”, 3ο Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Ένωσης Διαπραγματευτών.
  • Απρίλιος 2013: Δημοσίευση απόφασης 891/2013Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στην οποία παραστάθηκα, σχετικά με την απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης, λόγω μη πληρωμής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., Νομικό Βήμα, Τόμος 61, Τεύχος 3.

Για την Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, για τον Πολίτη, για τον Δικηγόρο

1. Νομική Βοήθεια

Τον Ιούνιο του 2022 υπέβαλα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής αμοιβών Νομικής Βοήθειας και την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης.

2. Αποχές Δικηγόρων

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με διαδοχικές αποφάσεις κήρυξε αποχή των Δικηγόρων από τις 12 Ιανουαρίου 2016, έως και μετά την ψήφιση του Νόμου με τίτλο “Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού- Συνταξιοδοτικού Συστήματος”, την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, ως τακτική διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο εισήγαγε προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο. Μολονότι ενώπιον τριών Συλλογικών Οργάνων των Δικηγόρων, ΔΣΑ, Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων και Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, είχε επανειλημμένως επισημανθεί το ατελέσφορο της αποχής από 18 Δικηγόρους από όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλία μου, ωστόσο ελήφθη απόφαση για παράταση της αποχής ακόμα και μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου.

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου, και συγκεκριμένα την 6η Μαΐου 2016, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας , η οποία είναι νομικός σύμβουλος και αρωγός της Πολιτείας, δήλωσε ότι ο διάλογος με την Κυβέρνηση σχετικά με την ψήφιση του ως άνω νομοσχεδίου ήταν “απροκάλυπτα προσχηματικός”. Επίσης, σύμφωνα με επιστολή, την οποία απέστειλε σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ύστερα από απόφαση της από 6/5/2016 συνεδρίασής της, “δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ουσιαστικού διαλόγου”.

Αντίθετα ο Πρωθυπουργός διέψευσε αυτές τις θέσεις με δηλώσεις του και ο ίδιος την ίδια ημέρα, δηλαδή την 6η Μαΐου 2016, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε διάλογο με όλους τους φορείς. Μετά ταύτα 12 Δικηγόροι εγγεγραμμένοι εις τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσ/κης και Πατρών, ύστερα από εκ νέου πρωτοβουλία μου, κρίναμε σκόπιμο να υποβάλουμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας αίτημα περί σύγκλισης των συναρμοδίων φορέων και -σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου- αίτημα περί αναπομπής αυτού.

Μετά τις πρωτοβουλίες αυτές σε συνδυασμό και με τις πρωτοβουλίες συναδέλφων οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δυνάμει της απόφασης του οποίου σταμάτησε η αποχή, έκτοτε και μέχρι σήμερα είμαστε χαρούμενοι που το μέτρο της αποχής αποφασίζεται με πολύ μεγάλη φειδώ και για εξαιρετικά ελάχιστο χρόνο.

Τότε ως μειοψηφία προκαλέσαμε την αλλαγή τη διαφορά, διότι αναγκαστήκαμε, για να επικρατήσουμε, να έχουμε πολύ πιο τεκμηριωμένο λόγο από αυτόν της πλειοψηφίας, η οποία άγεται από την ψυχολογία της μάζας.

Κατά το διάστημα που μεσολάβησε ως μειοψηφία αποδείξαμε την διαχρονική επιρροή και επικράτησή της επί της πλειοψηφίας.

Τώρα ήρθε η ώρα να ζητήσουμε να γίνουμε η πλειοψηφία με την στήριξη όλου του Σώματος των Δικηγόρων της Αθήνας για να επιφέρουμε την ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ,

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Λόγοι για τους οποίους αποφάσισα να ζητήσω την εμπιστοσύνη των Συναδέλφων μου στις Αρχαιρεσίες του ΔΣΑ

Στην σύγχρονη κοινωνία οι άνθρωποι ζουν αποστασιοποιημένοι ο ένας από τον άλλο. Την κατάσταση αυτή επέτεινε η πρόσφατη παγκόσμια υγειονομική κρίση. Κάθε συλλογικότητα αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας. Το δικό μας χρέος είναι να διαφυλάξουμε την δική μας συλλογικότητα, την δική μας οικογένεια, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αντιστεκόμενοι με όλες μας τις δυνάμεις. Ποιος είναι ο τρόπος; Μόνο ένας, να είμαστε ΔΙΠΛΑ ο ένας στον άλλον!

Για τον λόγο αυτό, στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές θα είμαι υποψήφια Σύμβουλος ΔΣΑ με τον Συνδυασμό «ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ», για μια διεκδικητική εκπροσώπηση, στηρίζοντας τον υποψήφιο Πρόεδρο ΔΣΑ, Αλέξανδρο Μαντζούτσο.

Λόγοι για τους οποίους αξιολογώ τον Συνδυασμό μας ως τον καταλληλότερο να ηγηθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Αυτό που με συναρπάζει στον Συνδυασμό μας είναι ότι συγκροτείται από Συναδέλφους, οι οποίοι μπορούν να αφουγκραστούν και να εκπροσωπήσουν όλο το Σώμα της Αθήνας: Νέοι Δικηγόροι, Δικηγόροι παρ’ ΑρείωΠάγω, Δικηγόροι αυτοαπασχολούμενοι, Δικηγόροι έμμισθοι, Δικηγόροι συνεργαζόμενοι σε γραφεία άλλων συναδέλφων, Δικηγόροι με Ειδικές Δεξιότητες, Δικηγόροι με οικογενειακές υποχρεώσεις ή άνευ, κλπ.

************************************************

Περισσότερες πληροφορίες για εμένα ως Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, αυτοαπασχολούμενη και αυτοδημιούργητη, υπάρχουν αναλυτικά στην επαγγελματική μου ιστοσελίδα: www.natliaropoulou-lawoffice.gr.

Επιστροφή στους υποψηφίους