Μαρία Αγγελή

Υπεύθυνη Τομέα Εξυπηρέτησης Δικηγόρων – Δικηγορικής Καθημερινότητας

Είμαι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 2009 και ασκώ μαχόμενη δικηγορία από το 2011.

Από τον Ιανουάριο του 2017 είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), έχοντας διατελέσει δύο φορές Γεν. Γραμματέας (2017-2018, 2019-2020). Παράλληλα, συμμετείχα ενεργά σε επιτροπές της Ένωσης για σεμινάρια Ασκούμενων και νέων Δικηγόρων, για την αντιποίηση Δικηγορικού λειτουργήματος και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Υποψηφίων Δικηγόρων.

Συμμετείχα στην επιμέλεια των πονημάτων:

  • Οι Πρόσφατες Αλλαγές στον ΚΠολΔ: Συγκριτικός Πίνακας Παλαιών και Νέων Ρυθμίσεων
  • Οδηγός για την Κατάθεση Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • Οδηγός GDPR και Συμμόρφωση Δικηγόρων
  • Οδηγός Εκπιπτόμενων Δικηγορικών Δαπανών
  • Κώδικας Δικηγόρων & Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος
  • Θέματα Εξετάσεων Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων – Ενδεικτικές Απαντήσεις (2015 – 2019)

Επιπλέον, συμμετείχα ως εισηγήτρια σε σεμινάρια επιμόρφωσης που απευθύνονταν σε Δικηγόρους σχετικά με την εργατική νομοθεσία και την Προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ και σε Υποψήφιους Δικηγόρους εν όψει της προετοιμασίας τους για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό.

Έχω διατελέσει εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) στο Τμήμα του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), καθώς και Αν. Γενική Διευθύντρια και επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Οργανισμού, Aν. Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Κοινοβουλευτικού Έργου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.ΔΗ.Κ.Ε.Τ.Α.), Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΕΛ.Κ.Κ.ΕΛ), Αντιπρόεδρος Σεμιναρίων και Συνεδρίων και Γεν. Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών Ελλάδος (ELSA Greece) και Αθήνας (ELSA Athens), Γεν. Γραμματέας του Ερευνητικού Ομίλου Φοιτητών Νομικής (ΕΟΦΝ), Αρχισυντάκτρια του νομικού περιοδικού «Νομική Επιθεώρηση» και μέλος της ιδρυτικής συντακτικής ομάδας του νομικού περιοδικού «De jure».

Στο δημοσιευμένο μου έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε νομικά περιοδικά, ενώ έχω συμμετάσχει σε συλλογικά έργα (ενδεικτική αναφορά: «Το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο προστασίας των δασών», Νομική Βιβλιοθήκη, 2010 και «Κοινοβουλευτισμός και Δημοκρατία – Η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση», Βουλή των Ελλήνων, 2014).

Έχω συμβάλει στη διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων ως μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών, ενώ έχω συμμετάσχει ως εισηγήτρια ή/και ακροάτρια σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια.

Η υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Μαντζούτσου για την Προεδρία του ΔΣΑ σηματοδοτεί την ελπίδα για μία ουσιαστική αλλαγή στη διοίκηση του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Ο Αλέξανδρος Μαντζούτσος μου έκανε την πραγματικά μεγάλη τιμή να με συμπεριλάβει στους υποψηφίους Συμβούλους του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ». Το τολμώ έχοντας τη διάθεση να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις, μετά από δεκαετή διαδρομή στη μαχόμενη δικηγορία, η οποία με έχει κάνει κοινωνό των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε γενιά Δικηγόρων δηλαδή, όλοι εμείς ανεξάρτητα από ηλικία και βιώνοντας εξ ιδίων, αλλά και μέσα από την ενασχόληση μου με την ΕΑΝΔΑ τα καθημερινά και ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τους Δικηγόρους της γενιάς μου.

Είναι βέβαια, αληθές ότι και στο σώμα των Δικηγόρων φυσιολογικά υφίστανται οικονομικές και κοινωνικές διαφοροποιήσεις. Η ανομοιογένεια αυτή πρέπει να μας οδηγήσει στο να τοποθετούμαστε κάθε φορά με τρόπο που στηρίζει τους πλέον αδύναμους χωρίς όμως, να προκαλεί ρήγματα στην αναγκαία συνοχή και ενότητα του σώματος, οι οποίες θα πρέπει να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού.

Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τι δυνάμεις μου ώστε να συμβάλω σε κάθε πρωτοβουλία που θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και να είμαι χρήσιμη και ωφέλιμη στο μέγιστο δυνατό βαθμό στους συναδέλφους Δικηγόρους.

Επιστροφή στους υποψηφίους