Ιωάννης Κουσουλός

Υπεύθυνος Τομέα Εξυπηρέτησης ενώπιον Υποθηκοφυλακείων – Κτηματολογικών Γραφείων & Διοικητικών Υπηρεσιών

Είμαι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2008 έως σήμερα.

Προ της παραθέσεως των βιογραφικών μου στοιχείων και απόψεων θέλω να τονίσω πως ο Αλέξανδρος Μαντζούτσος με τίμησε ιδιαίτερα με την πρότασή του να συμμετάσχω στις επερχόμενες εκλογές και παρά το γεγονός ότι δεν είχα ενεργή εμπλοκή με τα «κοινά», αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ για τον λόγο ότι ίδιος πρεσβεύει υψηλά ιδανικά τα οποία ασπάζομαι και είμαι ένθερμος υποστηρικτής σε συνδυασμό με την θέλησή του να γίνουν εκείνες οι ριζοσπαστικές και καινοτόμες αλλαγές προς τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ατομικά και ως λειτούργημα στην κοινωνία.

Προέρχομαι από δύο ιστορικές οικογένειες της Ελλάδας, η μεν Οικογένεια Πιαλόγλου – αυτή της μητέρας – μου δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και της καπνοβιομηχανίας, η δε Οικογένεια Κουσουλού αυτή από την πλευρά του πατέρα μου – ανέδειξε ένα από τους μεγαλύτερους και πλέον σεβαστούς Δικαστές – Αεροπαγίτες της Χώρας τον Ιωάννη Χ. Κουσουλό ο οποίος Προέδρευσε της Δίκης του Πολυτεχνείου (νονός & παππούς μου) ενώ ο πατέρας μου ήταν από τους πλέον διακεκριμένους γυναικολόγους χειρούργους μαιευτήρες της χώρας.

Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Camerino MC της Ιταλίας όπου ανακηρύχτηκα Dottore Magistrale in Giurisprudenza. Η πρώτη μου ακαδημαϊκή μελέτη αφορούσε την Ελευθερία του Τύπου – Το μονοπώλιο και η χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνδυαστικά – συγκριτικά με τις νέες τεχνολογίες.

Είχα την τύχη ως ασκούμενος να απασχοληθώ στην Νομική Υπηρεσία της «ΔΕΗ ΑΕ» στον Τομέα Συμβάσεων, όπου ανέπτυξα διευρυμένες γνώσεις γύρω από το δίκαιο του Περιβάλλοντος – της Ενέργειας και κατ’ επέκταση με το δίκαιο των Συμβάσεων.

Στα χρόνια της δικηγορίας ως ελεύθερος επαγγελματίας αναζήτησα εμπειρία σε διάφορους κλάδους του δικαίου όπως το Τραπεζικό, Συνδικαλιστικό, Διεθνές, Ευρωπαϊκό, Εργατικό, Ποινικό, Αστικό και Αθλητικό Δίκαιο. Ο κλάδος δικαίου που με κέρδισε όμως είναι εκείνος της πρόληψης φαινομένων διαφθοράς και της εφαρμογής κανόνων διαφάνειας τόσο στον Δημόσιο όσο και τον Ιδιωτικό Τομέα.

Στα επιτεύγματά μου συγκαταλέγω:

  • (α) την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού κατά της Διαφθοράς,
  • (β) την άμεση έγκρισή του από UN Global Compact μόλις ένα μήνα από την ίδρυσή του,
  • (γ) την συνεργασία του με την Anti-Bribery Academy International,
  • (δ) την συμμετοχή του Οργανισμού στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,
  • (ε) την πραγματοποίηση τριών Συνεδρίων του Οργανισμού και ειδικά στο ένα με την παρουσία Διεθνών Προσωπικοτήτων από το χώρο του επιχειρείν και της νομικής,
  • (στ) τη λήψη (έστω και αν εν συνεχεία θεωρητικώς ανεκλήθη) της πρώτης Πανελλαδικής Ιδιότητας Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος υπό το πρίσμα των Διεθνών Συνθηκών,
  • (ζ) τη σύνταξη ενός σχεδίου νόμου για την προστασία των whistleblowers στην Ελλάδα το οποίο έχει υποβληθεί αρμοδίως το 2017,
  • (η) τη συμμετοχή του Οργανισμού στις εργασίες του ΟΟΣΑ που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το 2017,
  • (θ) τη δημιουργία ενός πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου το οποίο μπορεί να βοηθήσει εμπράκτως την Ελληνική Οικονομία και να ενισχύσει τις Διεθνείς Συνεργασίες και
  • (ι) τη σύνταξη και δημιουργία του μοντέλου «Εφαρμογή συστημάτων διαφάνειας στον δημόσιο & ιδιωτικό τομέα».

Με μεγάλη τιμή υπηρέτησα ως αναπληρωματικό μέλος από τον 9/2015 έως το 9/2021 την ΕΟΕ και συγκεκριμένα την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας όπου διετέλεσα χρέη εισηγητού και χειριστού πειθαρχικών υποθέσεων. Ομοίως από το 2016 είναι τιμή μου που υπηρετώ την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας ως τακτικό μέλος της Δικαστικής της Επιτροπής.

Υπήρξα επίτιμος προσκεκλημένος του National Whistleblower Center στο Whistleblower Summit for Civil & Human Rights το οποίο έλαβε χώρα στο Dirksen Senate Office στην Washington DC το 2018 και τον Ιούνιο του 2014 I παρακολούθησα το NATO’s Transport Group Ocean Shipping Seminar on SS Liberty Hellas, σε συνέχεια προσκλήσεως του US Maritime Administration και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Τον Μάιο του 2015 έδωσα ομιλία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων – όπου διετέλεσα νομικός του Σύμβουλος από το 2012 -2014 – με θέμα το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, συμμετείχα στο Sarajevo Whistleblower Week στην Βοσνία Ερζεγοβίνη το οποίο διοργάνωσε από κοινού η LUNA NGO & Βοσνιοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με κεντρικό ομιλητή τον έγκριτο Νομικό από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ κο. Stephen Kohn.

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2017 έδωσα δύο διαλέξεις στους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελληνική και Αγγλική αντιστοίχως με αντικείμενο την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς – τις αθέμιτες χρηματοοικονομικές συναλλαγές – την προστασία των whistleblowers.

Έδωσα δύο ομιλίες το 2018, η μια στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης υπό το πρίσμα των Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Hellenic Anti-Corruption Organization και η δεύτερη στο Ίδρυμα Τεχνολογικών Επιστημών που διοργάνωνε ο ΕΛΟΤ.

Έχω αρθρογραφήσει σε διάφορα sites με προεξέχον το MONDAQ και έχω παρουσιάσει τηλεοπτικά αρκετές εκ των θέσεων μου αναφορικά με θέματα πρόληψης διαφθοράς.

Είμαι από το 2018 μέλος του European Criminal Bar Association & European Fraud and Compliance Lawyers.

Συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές γιατί ο συνδυασμός μας δεν έχει την στερεότυπη απαρχαιωμένη αντίληψη του «τόσα χρόνια τα ίδια είναι και τίποτα δεν αλλάζει και δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη Χώρα».

Λάθος!

Mε τον Αλέξανδρο Μαντζούτσο και τους λοιπούς συναδέλφους θα εφαρμοστεί μια άλλη φιλοσοφία, αυτή της αλλαγής και του ενστερνισμού κάθε τι προοδευτικού που θα αναβαθμίσει τη κοινωνική – εργασιακή – επαγγελματική υπόσταση του ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ. Η αλλαγή είναι εξέλιξη και η εξέλιξη πρόοδος, η πρόοδος είναι καλύτερη ποιότητα ζωής. Όσο δύσκολο και να είναι εμείς μαζί σας μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμα μας σε πράξη. Σας θέλουμε όλους κοντά μας για να είμαστε αύριο κοντά σας, μαζί σας για τα δικαιώματά μας.

Επιστροφή στους υποψηφίους