Δημήτριος Γεωργαντέλλης – Λαγουμίδης

Υπεύθυνος Τομέα Δικηγορικών Αμοιβών & Επαγγελματικών Δικαιωμάτων

Όπως πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι, αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος σύμβουλος, στις επερχόμενες εκλογές του ΔΣΑ. Η τιμητική για εμένα πρόταση του υποψηφίου Προέδρου του ΔΣΑ Αλέξανδρου Μαντζούτσου με τον οποίο συναντήθηκα για να συζητήσουμε την κατάσταση και τα προβλήματα του Συλλόγου μας αλλά και των Δικηγόρων γενικότερα, έγινε δεκτή από εμένα με ένα μεγάλο ναι!

Είμαι μάχιμος δικηγόρος απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και με πολλούς από εσάς έχουν διασταυρωθεί οι δρόμοι μας είτε στο Πρωτοδικείο είτε στο Εφετείο. Ανήκω νομίζω, σε μια μεγάλη ομάδα συναδέλφων, που μέχρι πρότινος παρακολουθούσαμε αποστασιοποιημένοι, τις εξελίξεις και τα προβλήματα στο χώρο μας. Καθώς όπως οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε από το πρωί έως το βράδυ για να τα φέρουμε εις πέρας, θεωρούμε πως δεν έχουμε χρόνο για τα πεπραγμένα του συλλόγου. Ωστόσο τα γεγονότα του τελευταίου έτους, η πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη του κλάδου μας και η κυριολεκτική ισοπέδωση μας, θεσμικά αλλά και οικονομικά, με έπεισαν, πως παρά το ό,τι μέχρι και σήμερα εκπροσωπούμαστε από πολύπειρους συναδέλφους με άριστη γνώση των θεμάτων είναι ηλίου φαεινότερων πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Σαν μία αιχμή λοιπόν ενάντια και στην δική μου παθητική αποστασιοποίηση, σε αυτήν την κατάσταση, βίωσα τα πρόσφατα γεγονότα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου προ 15 ημερών έγινα κοινωνός της αγωνίας πολλών συναδέλφων οι οποίοι κατά τις 10.30 μμ πήγαν για ύπνο έχοντας ακυρώσει το πρόγραμμα τους, για να ξυπνήσουν με μηνύματα στις 6.30 πμ που τους ενημέρωναν οι διαδικασίες στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα γίνουν κανονικά.

Φίλες και φίλοι, είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή, να ξυπνήσουμε και να συμμετέχουμε ενεργά σε όλα αυτά που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς.

Σε αυτήν την προσπάθεια βάζοντας την προσπάθεια που μου αναλογεί προσδοκώντας πως μπορούμε να αντιστρέψουμε την σημερινή κατάσταση ώστε να μπει επιτέλους ένα τέλος στον θεσμικό και επαγγελματικό κατήφορο που όλοι αντιμετωπίζουμε. Η απόφαση της συμμετοχής μου στις δημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου μας στηρίζοντας τον Αλέξανδρο και τον συνδυασμό «Νέα Εκπροσώπηση – Έμπρακτα δίπλα στο Δικηγόρο». Ο Αλέξανδρος Μαντζούτσος με τις συνεχείς του δράσεις και πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει πως είναι ένας άξιος συνάδελφος ο οποίος έχει να προσφέρει πολλά στο σύλλογο και σε όλους εμάς. Προπάντων όμως είναι ένας συνάδελφος χαμηλών τόνων ο οποίος έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να προσεγγίζει πρακτικά και με μετριοπάθεια τα προβλήματα του κλάδου μας, γεγονός το οποίο θεωρώ κρίσιμο, ώστε επιτέλους, να βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις στις προκλήσεις που όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

Σε αυτήν την προσπάθεια θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό το πλαίσιο προτάσεων όπως αυτά αναλύονται στο συνδυασμό μας θεωρώ δε όμως και για μένα προσωπικά την ανάγκη πρωτοβουλίας στα ακόλουθα ζητήματα:

  • Λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου κατόπιν διαβουλεύσεως που θα ορίζει και θα ρυθμίζει ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας που μας απασχολούν και που θα αποσκοπούν στην κατάργηση της χρόνιας ταλαιπωρίας μας, με τις γνωστές ουρές στην Εισαγγελία αλλά και την ρύθμιση της λειτουργίας του Πρωτοδικείου σε περίπτωση απρόοπτων συνθηκών ώστε να εκλείψει μια για πάντα ο τριτοκοσμικός αιφνιδιασμός μας.
  • Επαναφορά του καθεστώτος των ραντεβού για την εκδίκαση των υποθέσεων, καθεστώς το οποίο λειτούργησε ωραιότατα για μια περίοδο. Δεν είναι δυνατόν να χάνουμε 8-10 ώρες καθημερινώς λες και έχουμε γεννηθεί για να περιμένουμε.
  • Κατάργηση του τραγικού συστήματος κατάθεσης δικογράφων με βάσει τον αριθμό του γραμματίου. Είναι απαράδεκτο δια την Έννομη τάξη και την απονομή του Δικαίου, πρώτα από όλα, να τρέχουν οι προθεσμίες δικονομικές και άλλες και να μην γίνεται δεκτή η αυθημερόν κατάθεση.
  • Σύσταση Επιτροπής από μέλη του ΔΣΑ τα οποία θα εξετάζουν καταγγελίες νέων συναδέλφων για ζητήματα εργασιακού builling αλλά και ζητήματα κακοποιητικών συμπεριφορών γενικότερα. Δεν είναι δυνατόν ένας ασκούμενος ή νέος συνάδελφος να χειρίζεται υποθέσεις εκατομμυρίων να εργάζεται μέχρι τις 1 το πρωί και να αμείβεται με 400 Ευρώ μηνιαίως.
  • Δημοσιοποίηση με LIVE VIDEO STREAM μέρους τουλάχιστον των Συνεδριάσεων του ΔΣΑ ώστε να ενημερωνόμαστε άμεσα για τις θέσεις και τις απόψεις των εκπροσώπων μας. Ιδίως εφόσον με τις σύγχρονες τεχνολογίες αυτό είναι κάτι απλό.
  • Κατασκευή ενός σύγχρονου κτηρίου πλησίον των Δικαστηρίων το οποίο θα καλύπτει πολλαπλές ανάγκες με χώρους για συνάντηση με τους εντολείς μας και κάλυψη διαφόρων κρίσιμων αναγκών μας, όπως έναν ικανό από άποψη θέσεων παιδικό σταθμό καθώς ο προσφάτως εγκαινιασθείς παιδικός σταθμός μετά από ευγενική χορηγία, κάλυψης περίπου 30 θέσεων, δεν αρκεί.
  • Καθιέρωση και ενίσχυση προνομίου εκχωρήσεως της δικαστικής μας αποζημιώσεως, όσον αφορά το ύψος της Δικηγορικής αμοιβής μας με αναπροσαρμογή του ελάχιστου ύψους νομίμου αμοιβής ώστε να εκλείψει η πιθανότητα εμπαιγμού μας.
  • Ηλεκτρονική υπογραφή για όλα τα ενήμερα μέλη του Συλλόγου με τριετή ισχύ.

Τέλος θέλω να υπογραμμίσω πως σήμερα η δικηγορία είναι το σκληρότερο ίσως επάγγελμα και ασκείται με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Ο τυφώνας της συνεχούς αλλαγής της Νομοθεσίας αλλά και οι συνεχείς νομοθετικές μεταβολές της Δικονομίας μας έχει κάνει όλους κοινωνούς της ανασφάλειας του δικαίου, που τείνει να γίνει μόνιμος βραχνάς στην απονομή της Δικαιοσύνης. Η προχειρότητα αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας των διαδικασιών όπως για παράδειγμα στο νέο θεσμό της διαμεσολάβησης, μας έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα. Εκεί χρειάζεται ένας ισχυρός σύλλογος ικανός να μπορεί να βρίσκει λύσεις και να μην αναλίσκεται σε δηλώσεις.

Σε αυτήν την προσπάθεια θεωρώ πως ο συνδυασμός «Νέα Εκπροσώπηση – Έμπρακτα δίπλα στο Δικηγόρο» μπορεί να κάνει την διαφορά!

Σας προσκαλώ όλους και όλες να δώσουμε αυτή την μάχη μαζί!

Επιστροφή στους υποψηφίους