Απόστολος – Παναγιώτης Σπανός

Είμαι Δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις και Νομικός Σύμβουλος.

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1995 και έχω μεγαλώσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Εισήχθην στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2013 και ήδη από το 2015 εργαζόμουν ως φοιτητής σε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Αποφοίτησα το 2018, οπότε και άρχισα να εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης αρχικά και μετέπειτα σε δικηγορική εταιρεία της Αθήνας.

Από το 2019 έως και το 2021, διετέλεσα Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής (2019-2020) και εν συνεχεία στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (2020-2021). Από το φθινόπωρο του 2021, υπηρετώ ως Νομικός Σύμβουλος στο γραφείο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, διατηρώ εξωτερική συνεργασία με δικηγορική εταιρεία της Αθήνας, αναλαμβάνοντας κυρίως ποινικές υποθέσεις, σε όλα τα στάδιά τους (προδικασία, συμβούλια, ακροατήριο κλπ.).

Είμαι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο Ποινικό Δίκαιο με εξειδίκευση στα εγκλήματα και στον κώδικα περί εξαρτησιογόνων ουσιών με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Έχω διατελέσει αναπληρωματικό μέλος στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα από τον Αύγουστο έως και το Νοέμβριο του 2019.

Εκπροσώπησα την Ελλάδα στο Συνέδριο του Οργανισμού για το Ευρωπαϊκό Σωφρονιστικό Σύστημα – EUROPRIS (European Organisation of Prison and Correctional Services), τον Σεπτέμβριο του 2019 στην πόλη Leuven του Βελγίου.

Είμαι μέλος της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου.

Γνωρίζω άριστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Αγαπώ το μπάσκετ! Ασχολούμαι με το άθλημα από τα 6 μου έτη μέχρι και σήμερα.

Μου αρέσει να περπατάω πολύ, ιδίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Είμαι ενεργός πολίτης και ενημερώνομαι συνεχώς για την επικαιρότητα.

Από τα πρώτα χρόνια φοίτησής μας στις Σχολές Νομικών Επιστημών, αρχίζουμε να ονειρευόμαστε, να κάνουμε σχέδια, να διαβάζουμε με όρεξη και να αποκτούμε σιγά σιγά όλα τα απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα πορεία μας.

Η εποχή, ειδικά για εμάς, τη νέα γενιά νομικών επιστημόνων και όχι μόνο, είναι απαιτητική, ίσως και άδικη κάποιες φορές.

Ωστόσο, το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους γονείς, στις οικογένειες και στους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και στις επόμενες γενιές που έρχονται, να συνεχίσουμε να προοδεύουμε και να διαμορφώνουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σε κάποιους ιδανικά, αλλά πιστέψτε με, με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά γίνονται σταδιακά πραγματικότητα.

Νιώθω ότι εκπροσωπώ μία μεγάλη μερίδα συναδέλφων, οι οποίοι σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα για να προοδεύσουμε και να φτάσουμε όλο και πιο κοντά στα όνειρά μας.

Θεωρώ ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλει να εκσυγχρονιστεί, να ψηφιοποιηθούν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες του και να γίνει και πάλι το σπίτι μας.

Κεντρικό μότο μου είναι: «Πάντα να παλεύουμε για τους στόχους μας και να μας φοβίζουν τα όνειρα που κάνουμε».

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες δικηγόροι αξίζουμε πολλά και θα τα πετύχουμε!

Και θα τα πετύχουμε γιατί θα είμαστε έμπρακτα δίπλα στο δικηγόρο.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Αλέξανδρο Μαντζούτσο, υποψήφιο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ», για την πρόσκλησή του να συμμετάσχω στην κοινή μας προσπάθεια. Τον Αλέξανδρο τον γνωρίζω ήδη από το 1ο έτος φοίτησής μου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και πάντοτε τον θεωρούσα έναν άνθρωπο θετικό, πρόθυμο να βοηθήσει τον συνάδελφό του, γεμάτο ενέργεια και όρεξη να συνεισφέρει στην πρόοδο του κλάδου μας.

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αφενός με μεγάλη χαρά και αφετέρου με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης, ζητώ την στήριξη και την θετική σας ενέργεια, προκειμένου να υλοποιήσουμε μαζί μία σειρά καινοτόμων μεταρρυθμίσεων στον κλάδο μας και να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλες και όλους καθημερινά.

Ως υποψήφιος Σύμβουλος, είμαι βέβαιος ότι η Δικηγορία μας θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει πολλαπλασιαστές ισχύος και για τα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς της αξίζει!

Επιστροφή στους υποψηφίους