Ανακοίνωση υποψηφιότητας για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ένθερμη ανταπόκρισή σας στην επικοινωνία μας όλο αυτό το διάστημα με έπεισε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το λειτούργημά μας καθιστά την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Ενόψει των αρχαιρεσιών της 28ης & 29ης Νοεμβρίου 2021 για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΔΣΑ, ανακοινώνω σήμερα την ίδρυση του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ».

ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ σημαίνει:

  • 1) Αυθεντική εκπροσώπηση, από τους ίδιους τους Δικηγόρους, όχι από επαγγελματίες συνδικαλιστές ή υποψηφίους που έχουν εμφανώς άλλες φιλοδοξίες ή προτεραιότητες.
  • 2) Ανεξάρτητη εκπροσώπηση, χωρίς άμεση ή έμμεση εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων, εξού και δηλώνουμε ευθέως ότι δεν επιζητούμε ούτε αποδεχόμαστε τη στήριξη οποιουδήποτε κόμματος.
  • 3) Ουσιαστική εκπροσώπηση, με έμφαση στην επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που μας απασχολούν, όχι σε μικροπολιτικά ή άλλα άσχετα με τη Δικηγορία και τη Δικαιοσύνη ζητήματα.
  • 4) Σοβαρή εκπροσώπηση, για την αποκατάσταση του κύρους του λειτουργήματός μας, ώστε να μπορούμε να σταθούμε ως «ίσος προς ίσο» ενώπιον της Πολιτείας, η οποία να μας σέβεται, όπως συμβαίνει σε όλο το δυτικό κόσμο.
  • 5) Διεκδικητική εκπροσώπηση, ώστε να πετύχουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας με το κύρος και τη δύναμη του Συλλόγου, σε συνεργασία και με τους άλλους επιστημονικούς φορείς, αλλά όχι με αυτοκαταστροφικές αποχές.
  • 6) Θεσμική εκπροσώπηση, με παρεμβάσεις για την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, την Ισότητα των Πολιτών, την απάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων και τη στήριξη των πιο αδύναμων, όπως επιτάσσουν ο Κώδικας Δικηγόρων και οι παραδόσεις του δικηγορικού λειτουργήματος.
  • 7) Ανοιχτή εκπροσώπηση, με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων συναδέλφων σε επιμέρους Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, αλλά και στη συνολική διαμόρφωση των θέσεων του Συλλόγου προς το συμφέρον όλων μας.
  • 8) Ενωτική εκπροσώπηση, με υπέρβαση των όποιων πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών, ώστε να καθίσταται εφικτή η εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.
  • 9) Θετική εκπροσώπηση, με προτάσεις για το μέλλον και πειστικά επιχειρήματα, χωρίς ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις. Όλοι γνωρίζουμε τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Σημασία έχει τι θα κάνουμε οι επόμενοι!
  • 10) Ισότιμη εκπροσώπηση, όλων των επιμέρους κατηγοριών συναδέλφων, με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους και ειδική μέριμνα για τη μητέρα και τον πατέρα δικηγόρο, το συνάδελφο με ειδικές ανάγκες, το νέο και ασκούμενο δικηγόρο, τον άμισθο δικηγόρο και τον έμμισθο – συνεργάτη δικηγόρο.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Όραμα της Νέας Εκπροσώπησης είναι ένας Σύλλογος που θα στέκεται «ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ».

Όπως έχουμε σταθεί με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια, με ατομικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητας, αυτή την αντίληψη θέλουμε να κάνουμε πράξη θεσμικά και στο πολλαπλάσιο μέσω του Συλλόγου μας, ώστε η αλληλεγγύη να γίνει κοινό κτήμα ολόκληρου του δικηγορικού σώματος.

Έμβλημά μας είναι η Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για το Δικηγόρο. Δικαιοσύνη για τον Πολίτη. Γιατί, η Δικαιοσύνη είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε, ως Κλάδος και ως Έθνος, όλοι μαζί, μπροστά.

***

Στις επόμενες 30 ημέρες θα παρουσιάσουμε τα πορίσματα του «ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ», με επεξεργασία των θέσεων περισσότερων από 2.000 συναδέλφων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην επικοινωνία μας και τους ευχαριστούμε θερμά!

Στις επόμενες 60 ημέρες, μετά τη σταδιακή ανακοίνωση των υποψηφίων Συμβούλων της Νέας Εκπροσώπησης, θα παρουσιάσουμε το Συνδυασμό μας και το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ» για την τετραετία 2021-2025.

Παραμένουμε σε διαρκή επικοινωνία!

Κλείνοντας, θα ήθελα να αφιερώσω αυτή την πρωτοβουλία στη μνήμη του αέναου φίλου και συνεργάτη μου στο Γραφείο Τύπου του ΔΣΑ, Γιάννη Καλογριδάκη, που μας άφησε τόσο άδικα και τόσο νωρίς.

Με τιμή,

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠ. ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ
Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ

Επικεφαλής του Συνδυασμού
«ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ»