Διάλογος για μια
Νέα Εκπροσώπηση
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο διάλογος που ακολουθεί βασίζεται στα πορίσματα των -προφορικών, γραπτών και διαδικτυακών- συζητήσεων που διεξήχθησαν με περίπου 2.500 συναδέλφους από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Πριν ξεκινήσετε να το διαβάζετε, πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι οι θέσεις μας ενδεχομένως να απογοητεύσουν πολλούς από εσάς. Αν αναζητάτε αυτά που έχουμε συνηθίσει στις δικηγορικές εκλογές -ανέξοδες «μαξιμαλιστικές» υποσχέσεις μέσα από καμπάνιες, φωτογραφίες και συνθήματα- είναι βέβαιο ότι θα κατευθυνθείτε προς άλλες επιλογές.
Εμείς δεν χρησιμοποιούμε κειμενογράφους, γραφίστες και επαγγελματίες της επικοινωνίας.
Καταγράφουμε με απλότητα, όπως ακριβώς τα σκεφτόμαστε, μόνο όσα ειλικρινά πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη.
Δεν μας ενδιαφέρει να σας εντυπωσιάσουμε στα λόγια προκειμένου να υφαρπάξουμε την ψήφο σας και μετά να «ξεχάσουμε» ό,τι έχουμε πει.
Μας ενδιαφέρει να γνωριστούμε μέσα από τις ιδέες μας, να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης σε βάθος χρόνου και -ως συνάδελφοι μεταξύ συναδέλφων- να μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια και την επομένη των εκλογών.
Για το λόγο αυτό θα περιοριστούμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες προσπαθούμε να στηρίζονται πάντοτε:
- α) στη λογική, ώστε να μπορούν να ακουστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη,
- β) στο ρεαλισμό, ώστε να έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μπορούν να υλοποιηθούν,
- γ) στη δικαιοσύνη, ώστε να αναδεικνύεται η δικηγορία ως λειτούργημα που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών.
Για παράδειγμα, ούτε η Κοινωνία ούτε η Πολιτεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη το αίτημα για επαναφορά της παράστασης στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων όταν οι συνδικαλιστές του κλάδου προτάσσουν ως επιχείρημα απλώς και μόνο την ανάγκη αύξησης της δικηγορικής ύλης. Αν θέλουμε να εισακουστούμε, το αίτημά μας πρέπει να είναι καταρχάς η επαναφορά της παράστασης στα συμβόλαια έστω για τον αγοραστή, με στόχο την ασφάλεια των συναλλαγών και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.
Άλλο παράδειγμα αποτελεί το επίδομα των 800 ευρώ για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας, που τελικά δεν δόθηκε στους δικηγόρους παρά τους πρόωρους πανηγυρισμούς της απερχόμενης διοίκησης του Συλλόγου. Άραγε, ήταν λογική η διεκδίκησή του για όλους ανεξαιρέτως, ακόμα και για όσους εν μέσω lockdown εμφάνιζαν αυξημένα εισοδήματα; Όταν οι συνδικαλιστές λειτουργούν μικροπολιτικά για να ικανοποιήσουν το σύνολο των «δικηγόρων – ψηφοφόρων» τους και διαπραγματεύονται με αίτημα «όλοι ή κανείς», δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ποια ήταν και ποια θα είναι πάντα η απάντηση της εκάστοτε κυβέρνησης… Η τηλεκατάρτιση με τα «σκοιλ ελικικού» που ακολούθησε, αποτέλεσε ιστορικό εξευτελισμό των επιστημόνων, για τον οποίο μια ευσυνείδητη ηγεσία θα είχε παραιτηθεί.
Δεν αρκεί όμως μόνο η διατύπωση και ανάδειξη των αιτημάτων μας με λογική, ρεαλισμό και δικαιοσύνη.
Πρωτίστως πρέπει να είμαστε σοβαροί εμείς οι ίδιοι -ως σώμα και ως Σύλλογος- αν θέλουμε η Κοινωνία και η Πολιτεία να μας παίρνουν στα σοβαρά.
Το «κορωνοπάρτι» που έλαβε χώρα μέσα στο γραφείο του απερχόμενου Προέδρου του ΔΣΑ και το οποίο -με ευθύνη των ίδιων των παρισταμένων- έφτασε να αναμεταδίδεται στο πανελλήνιο, δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην προαγωγή του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος. Το σύνθημα «σεισμός, σεισμός και… συνωστισμός» εξακολουθεί να αντηχεί στα αυτιά μας και να συζητείται ακόμα και σήμερα!
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε με κραυγαλέο τρόπο τις παθογένειες της εκπροσώπησής μας σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Ακόμα και σε περίοδο καραντίνας, ο δικηγόρος εξακολούθησε να θεωρείται από το κράτος ως προνομιούχος που δεν έχει ανάγκη καμίας στήριξης.
Ο Σύλλογός μας μονίμως αργεί, στις περιπτώσεις που δεν είναι θεαματικά απών.
Τρέχει συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις, αντί να τις διαμορφώνει.
Το δικηγορικό σώμα χρειάζεται διεκδικήσεις ουσίας με αξιοπρέπεια, όχι θεατρινισμούς, πυροτεχνήματα, ανακοινώσεις που γίνονται για τα μάτια του κόσμου και μένουν γράμμα κενό.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Δεν απαξιώνουμε συλλήβδην τις προσπάθειες, όπως άλλωστε και την καθημερινή ενασχόληση της απερχόμενης διοίκησης με πολλά επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Κάθε διοίκηση όμως κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της.
Ενόψει όλων αυτών, το ερώτημα που θέτουμε εμείς στον εαυτό μας είναι αν σήμερα, εν έτει 2021, η δικηγορία είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν το 2017, το 2014 ή το 2011.
Στις 28 & 29 Νοεμβρίου 2021, καθεμία και καθένας από εσάς καλείστε να αποφασίσετε αν επιθυμείτε να συνεχίσετε με την ίδια διοίκηση για ακόμα μια τετραετία, μέχρι το 2025, ή αν αξίζει -αν αξίζουμε- να διεκδικήσουμε μια Νέα Εκπροσώπηση.
Με τιμή,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠ. ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ
Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ
Επικεφαλής του Συνδυασμού
«ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ»